2017. április 12., szerda

Húsvéti furcsa szokások

Ha azt hitted, ismered a húsvéti népszokásokat, ezt nézd meg!

Húsvéti furcsaságok a nagyvilágból:

Tojásfaállítás

A németek és a dánok kedvelt húsvéti szokása a tojásfaállítás, mely mára a világ számos pontján elterjedt. A tojást kifújják, befestik, és színes szalagokon faágakra akasztják, Jézus örökké zöldellő fáját szimbolizálva; a tojások a feltámadás utáni új életet jelképei. A németországi Saalfeld városában minden húsvétkor színes tojásokkal borítják be az út menti fákat. A rekord eddig a Kraft családé, amely néhány évvel ezelőtt 9000 tojást használt fel a dekorációhoz. Németországban egy másik érdekes szokás is elterjedt: húsvétkor tüzet raknak a karácsonyról megmaradt fenyőfákból, így búcsúztatják a hideg telet, és köszöntik a meleg tavaszt.

A krimi ünnepe

A norvégok szintén nagyon érdekes hagyománnyal ünnepelnek, számunkra ez az időszak leginkább a borzongásról szól. A norvég húsvét egyik új keletű jellegzetessége a húsvéti krimi, könyv vagy film formájában. Ilyenkor legtöbben izgalmas krimiket olvasnak, esetleg detektívsorozatokat néznek a televízióban.
A csatornák ugyanis ilyenkor többórás krimiműsort sugároznak, míg a könyvesboltok polcai megtelnek detektívregényekkel. A különös tradíció 1923-ban kezdődött: a háttérben állítólag az a pogány szokás áll, hogy tavasszal áldozatot mutattak be a jó termés érdekében. Ez a „véres” esemény mutatkozik meg átvitt értelemben a krimitörténetekben.


Húsvéti bilby

Talán mind közül az egyik legfurcsább az Ausztráliában élő húsvéti bilby hagyománya. Az országban nyuszi helyett ez a furcsa, hosszúkás orrú tapsifüles szállítja a tojásokat, ugyanis a nyulak Ausztráliában kifejezetten káros állatnak számítanak, és a legtöbb államban hivatalosan nem tarthatók. Az elszaporodott nyúlállomány korábban óriási károkat okozott az ültetvényeken, ezért a 70-es években természetvédő csoportok kampányt indítottak, hogy a káros nyuszikat az ünnepen valami más állattal helyettesítsék. Így esett a választás a veszélyeztetett bilbyre: mostanra ő hozza a legtöbb kisgyereknek a tojásokat, a boltok polcain pedig csokiból, plüssből, műanyagból készült bilbyk sorakoznak.


Félelmetes haláltánc

Nagycsütörtökön a spanyolországi középkori városban, Vergesben megkezdődik a „dansa de la mort”, avagy a nagy „haláltánc”. Mindenki félelmetes csontvázjelmezt ölt magára, majd végigvonulnak az utcán, ahol éjfélkor megkezdődik a hátborzongató tánc. Ez eltarthat akár egészen hajnali 3-ig, felidézve a keresztút eseményeit. A halál megszemélyesítése Vergesben a 14. századi pestisjárványra nyúlik vissza, ahol rengetegen életüket vesztették.


Korbácsolás

Míg itthon a lányokat sok helyen egy vödör vízzel locsolják meg húsvét alkalmából, addig Csehországban hagyomány a húsvéti korbácsolás. A fiúk minden húsvéthétfőn elmennek a lányokhoz, hogy egy vesszőből font kis korbáccsal ütögessék meg őket.


Óriás omlett

A dél-franciaországi Bessieres település büszkélkedhet azzal, hogy itt készítik minden évben húsvét hétfőn a világ legnagyobb omlettjét. A legenda úgy szól, hogy amikor Napóleon hadseregével a település mellett haladt el, este egy közeli fogadóban omlettet vacsorázott. Annyira ízlett a császárnak a vacsora, hogy megparancsolta a városka lakóinak, hogy másnap a közösség minden tojását összeadva készítsenek hadseregének hasonlóan finom omlettet. A hagyományt aztán az 1970-es években elevenítették föl a városka lakói: az utóbbi években minden évben 10 ezer tojást használnak föl az omletthez.


Washington: húsvéti tojásgurítás a Fehér Ház kertjében

A Fehér Ház érdekes hagyománya a húsvéti tojásgurítás (Easter Egg Roll), amit minden évben húsvét hétfőn rendeznek meg az amerikai elnök lakhelyének kertjében
Az esemény középpontjában a gyerekek versenye áll: egy hosszú nyelű, kanálhoz hasonló eszköz segítségével kell egy festett főtt tojást átgördíteni a gyepen kialakított pályán. A verseny az Egyesült Államok elnökének sípjelére indul, s az a gyerek győz, aki a leghamarabb átgördíti a tojást a „pályán”. A tojáshajtást egyéb események egészítik ki: híres személyiségek aláírásával díszített fatojásokat rejtenek el a gyerekeknek a kertben, húsvéti nyuszinak öltözött színészek jelennek meg, az amerikai kormány tagjai mesét olvasnak a gyerekeknek, illetve zenekarok szórakoztatják a családokat.
Azért idén megnéznénk, ahogy Donald Trump tojást gurigat lelkes választóival! :)


Nézd meg mit csinálhatsz tavasszal a Körösök völgyében!



Forrás: Tudás Fája, Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése